Video’s in digitale magazines

Van de week las ik weer een bericht over het teruglopen van de betaalde oplages en het bereik van tijdschriften. Nu ben ik zelf nooit zo’n grote lezer van papieren magazines geweest, oké met uitzondering van de Donald Duck. Ik heb me altijd meer met artikelen op Internet bezig gehouden en video’s bekeken. Ik zoek echt op een bepaald onderwerp waar ik in geïnteresseerd ben. Maar ik werd nieuwsgierig en heb eens gekeken naar enkele HOI (het oplage instituut) cijfers. Inderdaad als je kijkt naar jongerenbladen lopen deze gigantisch terug; zelfs mijn geliefde Donald Duck moet eraan geloven. Maar ook een opinieblad als Elsevier loopt enorm terug en ook bij roddelbladen en glossy’s gaan de oplages behoorlijk achteruit. Wel een grote uitzondering hierop is de Linda. Maar naar wat ik begrijp en zie, doet ze het goed met haar website ernaast.

 

Digitale magazines

Waarom opeens mijn interesse in tijdschriften? Ik geloof namelijk zelf meer in digitale magazines. Dat deze meer passen bij de digitale levensstijl die we leiden. Het bevat uiteraard gewoon de artikelen, die een blad nodig heeft. Maar het mooie van digitale magazines is dat ze interactief zijn. Je kunt in een artikel linken naar een ander artikel online en daardoor verdieping bieden. Direct een koppeling maken naar een product waarover geschreven wordt is ook een mooie toepassing. Leuk voor de dames als ze een tas zien en deze meteen ook online kunnen kopen. Maar digitaal lezen is dynamischer naar mijn idee, ook door het gebruik van video’s. Videobeelden spreken gewoonweg tot de verbeelding en kunnen snel een beeld tonen ter ondersteuning van een artikel. Bijvoorbeeld een film waarin mensen over een bepaald onderwerp, beschreven in een artikel, geïnterviewd worden. Of juist een video waarin een voorbeeld uit het artikel aangehaald wordt. Denk ook aan recepten; een bepaalde manier van snijden of bereiden aan de lezers tonen. Zelf heb ik voor o.a. een digitaal hondenmagazines video’s gemaakt. De videoproducties waren vaak extra bij een hoofdartikel. Eén video is me nog altijd bijgebleven over K9. Deze videoproductie hebben we echt gemaakt om te laten zien wat erbij komt kijken om de honden te trainen en met wat voor soort situaties honden en hun begeleiders te maken krijgen. Super spectaculair. Maar goed jullie begrijpen dat de voorbeelden legio zijn. En ik vind dit een groot voordeel ten opzichte van papieren magazines.

 

 

Voordelen digitale magazines

Andere voordelen: het is goedkoper dan het traditionele printen van een magazine. Ook is het eenvoudig te verspreiden. Belangrijk vind ik zelf dat een digitaal magazine meetbaar is. Via de statistieken kun je gewoonweg heel goed zien welke artikelen men gelezen heeft, hoe lang, maar ook niet onbelangrijk: heeft de lezer bepaalde advertenties gezien? Dit is uiteraard weer enorm relevant voor adverteerders. Ook kun je artikelen of video’s laten liken en delen, waardoor dit weer op social media terechtkomt. Ook tellen downloads mee in het HOI. Het NOM (nationaal onderzoek multimedia) heeft nieuwe definities gemaakt voor digitale producten, zoals magazines en dagbladen en begin 2016 hopen zij die gegevens te publiceren. En een laatste wil ik jullie ook nog meegeven, er hoeven geen bomen voor worden gekapt.

 

Toekomst?

Uit een rapportage van de Media Standaard Survey blijkt dat 16% van de Nederlanders van 13 jaar en ouder wel eens een magazine digitaal leest. De computer wordt hiervoor nog het meest gebruikt. Wel groeit het gebruik van tablet en smartphone om tijdschriften digitaal te lezen. Mannen lezen vaker magazines digitaal dan vrouwen. En digitale lezers zijn vooral terug te vinden onder hoger opgeleiden. Al met al is hier dus nog een hoop te winnen op digitaal terrein. Ik denk wel dat het steeds meer en meer gaat gebeuren. Maar dat papieren magazines helemaal verdwijnen dat denk ik voorlopig zeker niet, want 76% leest nog graag hun geliefde papieren tijdschrift. En ik moet bekennen dat als ik ergens in een wachtkamer zit, ik het toch niet kan nalaten even de oude vertrouwde Donald Duck te lezen.

 

 

Marco Bakker - Vidépro Lelystad